• 16-09-2024

Het verhaal van Lo Jongbloed

Het verhaal van Lo Jongbloed is een inspirerend voorbeeld van hoe iemand, ondanks het verlies van zijn zicht, zich inzet voor een inclusievere samenleving in de Hoeksche Waard. Lo verloor in korte tijd bijna al zijn zicht, maar liet zich hierdoor niet beperken. In plaats van zich terug te trekken, besloot hij juist om zijn ervaringen te delen en anderen te helpen.

“In mijn ontdekkingstocht in de wereld van visuele beperking leer en ontdek ik steeds nieuwe dingen. Juist omdat je zoveel nieuws ontdekt, doe ik meer dan 2 jaar geleden, toen ik nog 100% zicht had. Ongetwijfeld ben ik niet de enige en wil daarom zoveel mogelijk delen en ervaren”.

Welzijn Hoeksche Waard zet zich al een decennia in voor inwoners van de Hoeksche Waard. Inventariseert vragen van inwoners, brengt initiatieven van inwoners en organisaties bij elkaar en ondersteunt diegene die dat nodig hebben. Soms ontstaat er juist een mooi initiatief door iets wat je overkomt in het leven. 

“Mijn naam is Lo Jongbloed en ik had de wens om in de gemeente Hoekse Waard een oogcafé op te zetten”. Met deze vraag kwam meneer Jongbloed terecht bij Joyce Krom (sociaal werker). Tijdens een persoonlijk gesprek was al snel duidelijk; deze positieve en grens verruimende instelling is aanstekelijk. “Ik laat mij niet begrenzen door mijn handicap, mijn grenzen worden juist verruimd. Jongbloed heeft een aandoening aan de oogzenuwen waarbij hij binnen 1 jaar zijn zicht verloor en vandaag de dag nog maar tot 3% in het ene oog en 5% met de ander kan zien.

Denken in kansen en mogelijkheden

Het oogcafé is een initiatief van de Oogvereniging. De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen in Nederland die blind of slechtziend zijn. “Het leek mij leuk om positieve ervaringen, ontdekkingen en informatie te delen met elkaar. Juist denken in kansen en mogelijkheden en niet kijken naar wat niet meer kan. Nu ruim een jaar verder is het oogcafé al een bekend begrip geworden in de Hoeksche Waard en weten steeds meer mensen het oogcafé te vinden.

In het oogcafé worden onder meer voorlichtingen georganiseerd, informatie uitgewisseld, maar worden de andere zintuigen ook geprikkeld en verwend door bijvoorbeeld een muzikaal optreden, of een heerlijke proeverij. Dit allemaal onder het genot van een kopje koffie of thee. Het oogcafé is de ontmoetingsplek geworden voor iedereen met een oogaandoening of een zichtprobleem. Maar uiteraard zijn ook partners, familieleden, vrienden of andere geïnteresseerden van harte welkom” geeft meneer Jongbloed aan. 

Nu het oogcafé een succesvolle activiteit geworden is, denk je wellicht dat Lo daar wel druk genoeg mee bezig is, maar hij gaat graag nog verder om “de toegankelijkheid” in de gemeente Hoeksche Waard meer onder de aandacht te brengen. Want wat voor de een zo vanzelfsprekend en natuurlijk is, is dat voor mensen met bijvoorbeeld en beperking niet. Hij heeft al allerlei prachtige ideeën waarbij iedereen mee zou mogen en kunnen doen. Hij hoopt er volgend jaar, in de week van de verbinding, (een aantal daarvan) te kunnen realiseren. Voor dit jaar is iedereen op 30 september van harte welkom bij het oogcafé waar onder meer het bedrijf Low Vision komt met allerlei hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen kunnen eraan bijdragen dat allerlei dingen in het dagelijks leven toegankelijker en makkelijker worden voor mensen met een visuele beperking om mee te kunnen doen.

Denk je nu ik ben ook op zoek in de buurt naar een bepaalde activiteit, gelijkgestemde of iets soortgelijks maar nog niet gevonden? Wat houdt jou tegen het initiatief in eigen hand te nemen? Welzijn Hoeksche Waard denkt graag -verder- met jou mee en ook Lo deelt graag zijn ervaringen hierbij.