• 22-11-2023
  • Monica van Eijk

De kanteling binnen het welzijnswerk

Welzijn HW bevind zich, net als vele andere maatschappelijke organisaties in een grote transformatie waarbij we van aanbodgericht naar vraaggericht werken gegaan zijn en waar we de volgende stap zetten door bewoners te stimuleren zich meer in te gaan zetten voor hun eigen community. De Hoeksche Waard telt drie gebieden; Oud-Beijerland, Gebied Oost (Binnenmaas & Strijen) en Gebied West (Cromstrijen en Korendijk).

Binnen de drie gebieden is Welzijn HW actief op verschillende locaties te vinden voor hulpvragen en/of leuke bewonersinitiatieven. Zij bieden ondersteuning bij individuele hulpvragen, wijzen u de weg en denken met u mee. Zij maken samen met een aantal andere organisaties deel uit van het wijkteam waardoor de verbindingen met andere organisaties snel gelegd kunnen worden.

Welzijn HW vindt het belangrijk dat bewoners meer op de voorgrond komen en meer eigen regie krijgen t.a.v. hun woonomgeving. “Zo zijn wij gestart met het project Bewoners Gestuurde Wijken (BGW) in Strijen en Numansdorp waarbij wij kennis willen maken met zoveel mogelijk bewoners. Wij willen weten hoe bewoners het wonen en leven in de buurt ervaren. Kent u uw buren en is het gezellig onderling? Bent u bereid om iets voor elkaar te doen, kunt u bij hen aankloppen als er iets is. Wij willen ook weten welke kwaliteiten de inwoners allemaal hebben en of zij bereid zijn om die in te zetten ten goede van de buurt. Daarom organiseren wij op verschillende plekken een “Bakkie in de buurt”, gezellig met een paar kannen koffie/thee op het plein, grasveld of in een locatie bij u in de buurt” verteld Monica van Eijk van Welzijn HW.

“Daarnaast ondersteunen wij mensen die graag vrijwilligerswerk willen doen om zich bijvoorbeeld te oriënteren op de arbeidsmarkt. Maar ook gepensioneerden of arbeidsongeschikten die zich nuttig willen maken door iets voor anderen te doen. De vrijwilligers worden door ons ondersteund, gecoacht en krijgen deskundigheidsbevordering aangeboden”. Verder organiseert Welzijn HW beweegactiviteiten voor mensen die een dagje ouder zijn en/of door omstandigheden geen gebruik kunnen maken van de reguliere sportscholen en verenigingen. Zo bieden zij op verschillende plekken stoelgym, valpreventie, doortrappen en zijn er verschillende wandelgroepen etc. Ook worden er koffieochtenden, lunches en diners op verschillende locaties georganiseerd omdat “samen” koffie drinken en “samen” eten veel gezelliger is dan alleen.

Het begrip buurthuis is weliswaar uit de mode, geeft Monica aan, maar wel precies wat nu nodig is. Zoals de bezoekers in Buurthuis Me Mekaer in Strijen wekelijks bij elkaar komen en elkaar met van alles helpen; hoe doe je dat, met de digitale zegeltjes van AH? Hoe om te gaan met Whatsapp, Social media en digitale apparaten en apps? Welzijn HW houdt een vinger aan de pols bij alle zelfstandige groepjes om te stimuleren en ondersteunen, maar ook om te monitoren of alles goed verloopt, want er zijn ook kwetsbare mensen, die koffie komen drinken, een spelletje doen en gezellig mee kletsen. Er wordt vooral ingespeeld op de kwaliteiten van de bewoners, zoals de dame die vroeger als voedingsassistente heeft gewerkt en nu zelfstandig twee groepjes draait met als onderwerp eten en bewegen, onder de titel “Maatje Minder”. Conny Slooter, die zich momenteel oriënteert bij Welzijn HW i.v.m. re-integratie, organiseert sinds vier weken stoelgym in de Buitensluis voor een groep van 15 mensen die mobiel beperkt zijn. ‘Het is voor mij een nieuwe organisatie, heel anders dan het onderwijs waar ik voorheen werkzaam was. Mensen komen niet alleen om te bewegen maar ook om samen te lachen en lol te maken’, aldus Conny.

Mensen die slecht ter been zijn, maar mee willen doen, kunnen gebruik maken van de Wielewaal die in een aantal dorpen rijdt en/of het Automaatje die via WHW besteld kan worden.

Monica: ‘De zorgvraag overstijgt het aanbod, er zijn wachtlijsten en overal personeelstekort. Daarom proberen we het anders te organiseren onder andere door te kijken hoe bewoners zelf meer betrokken kunnen worden.’ Voor Welzijn HW is het een uitdaging om samen met bewoners te kijken hoe dit vorm te geven. Bewoners blijken zeker bereid om iets te doen, maar er zijn te weinig plekken waar ze terecht kunnen om elkaar ontmoeten. Er zijn wel een paar Huiskamers van de Wijk en wat openbare gebouwen maar dat is lang niet toereikend. Monica: ‘Ik probeer dat ruimer te zien: scholen, kantines, kantoren en andere gebouwen die overdag, ‘s avonds en in het weekend leeg staan, daar zou toch meer mee kunnen? Alleen, de bewoners hebben geen pot met geld om huur te betalen. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen.

Welzijn Hoeksche Waard zet zich al een decennia in voor inwoners van de Hoeksche Waard. Inventariseert vragen van inwoners, brengt initiatieven van inwoners en organisaties bij elkaar en ondersteunt degene die dat nodig hebben. Wilt u meer weten of heeft u een goed idee voor uw buurt maar weet je niet waar of hoe te beginnen?

Wij verbinden, ondersteunen en netwerken samen. Bel 088-7308900 of mail naar info@welzijnhw.nl