Activiteit of dienst?


Voor wie?Waar?


Buurtsportcoach / combinatiefunctionaris

Voor de inwoners van de Hoeksche Waard wordt veel geregeld als het gaat om sport, bewegen en ontmoeting. Gemeenten hechten hier veel belang aan, omdat mensen die voldoende bewegen langer zelfstandig blijven. Actieve mensen voelen zich bovendien prettiger en dat is weer van groot belang in een maatschappij zoals de overheid die voor ogen heeft: de participatiemaatschappij. Dat bewegen hoeft natuurlijk niet per se bij een vereniging, dat kan ook alleen tijdens een lekkere wandeling, of in een groep: wielrennend of hardlopend. Maar hoe weet u nu wat er is en wat u zou kunnen doen?

 


Voor een aantal gemeenten is Welzijn Hoeksche Waard gevraagd een Combinatiefunctionaris in te zetten die de schakel vormt tussen mensen, verenigingen en samenwerkingspartners zoals zorginstellingen. In de gemeente Binnenmaas zijn dat Holland Dijksman en Thamar van der Poel. Zij vertellen dat hun werk daar op zowel jongeren als senioren gericht is. “Wij willen voor iedereen inzichtelijk maken welke sportverenigingen er zijn en voor wie, en wat men allemaal kan doen om actief te blijven en zo langer zelfstandig te kunnen blijven”, vertelt Thamar: “sportverenigingen kunnen samen veel slagvaardiger zijn in het werven van nieuwe leden voor hun clubs en wij willen de schakel zijn. Samen kunnen we zorgen dat iedereen in beweging komt en blijft. Zo zijn we bijvoorbeeld van plan om een kaart te maken waarmee iemand kan ‘Traininghoppen’, dus van elke vereniging een paar lessen kan bijwonen, om te kijken wat hij of zij het leukst vindt om te doen”.

Holland Dijksman werkt met name voor jongeren: “We willen een brug slaan tussen verenigingen en onderwijs, door bijvoorbeeld lessen of voorlichting op middelbare scholen te gaan geven. Sport voor jongeren is belangrijk in het voorkomen van ongezond gewicht en dat is natuurlijk niet los te zien van voeding. Dan is voorlichting ook belangrijk: er is zoveel op het gebied van voeding en beweging wat kan bijdragen aan gezond opgroeien! Daarnaast is ook voor jongeren het sociale contact heel belangrijk: ze komen uit het cirkeltje van school en thuis (en vaak beeldscherm) en daarmee in andere groepen terecht. Daar doen ze vaak waardevolle vriendschappen op.”

Ook in Strijen is die link gelegd: kinderen van de basisscholen kunnen daar gebruik maken van de Brede School die veel aanbod heeft van sportverenigingen. De combinatiefunctionaris daar, Joyce Krom, zegt dat het voor haar werk heel handig is dat zij én de Brede School coördineert, én de combinatiefunctionaris is: “Ik weet precies wat het aanbod is en kan het zo bij elkaar brengen op de basisscholen. Zo komen kinderen op een heel laagdrempelige manier in contact met alles wat er te doen is en kunnen ze kiezen wat ze het leukst vinden om te doen. De gemeente Strijen heeft
een heel divers aanbod aan sportverenigingen, dus kinderen hoeven zich echt niet te vervelen!”

Juist de laagdrempeligheid waarmee men in contact komt met bewegen is van belang: “Mensen moeten niet teveel moeite hoeven doen en ook vooral de gezelligheid van samen sporten gaan zien. Dan is het geen opgave meer, maar juist iets waar je naar uitkijkt.”, zegt Thamar. Zij onderstreept ook het belang van sport voor kwetsbare groepen: ”Juist voor deze mensen moet het aanbod helder zijn en makkelijk te regelen. Zij hebben onze extra ondersteuning het hardst nodig.”